Kalle Isotalo

Euroopan unioni ja Iisalmen liikenneympyrä

Eilen ajelin työmatkalla Iisalmesta Kuopioon. Iisalmessa supermarketin edessä olevassa uudessa liikenneympyrässä oli kyltti, jonka mukaan EU on maksanut osan ympyrästä. Ilmeisesti se nyt on osa jotain Unionin kasvojen kohotuskamppanjaa. Itse tulin lähinnä vihaiseksi: Miten pirussa kansainvälinen organisaatio, jonka pitäisi soveltaa läheisyysperiaatetta, voi tietää rahoittavansa yksittäistä tavallista liikenneympyrää Ylä-Savossa? Sinällään nämä projektit sopivat EU:n käytänteihin. Varkaudessa näin takavuosina vastaavanlaisen ympyrätyömaan, joka oli kuulemma kestänyt monta vuotta ja josta puhuttiin EU-ympyränä.

 

Minä en tarkasti tiedä, miten tämä raha on kiertanyt yksittäiseen liikenneympyräprojektiin. Parhaassa tapauksessa on niin, että EU vain antaa jotain könttärahoja johonkin budjettiin ja ilmoittaa, että mahdollisiin rahankäyttöihin pitää laittaa tuollainen kyltti ja Suomessa sovitusti lätkitään tällaisia kylttejä. Luulen kuitenkin, että tuo liikenneympyrä kuului vielä Iisalmen kaupunkialueeseen ja kunnan ylläpidettäväksi. EU:sta taas kuntiin tuskin tulee rahaa minään automaatio-osuuksina, vaan todennäköisesti niitä EU-rahoja on pitänyt erikseen hakea ja jonkun sitten käsitellä se hakemus.

 

Voi olla, että on perusteltua tehdä Euroopan unionin kautta jonkinlaisia koheesiota edistäviä tulonsiirtoja ja ehkä jopa tukea jotain isompia ylikansallisia liikennehankkeita. EU:lla ei kuitenkaan pitäisi olla mitään tekemistä tavallisen yhdyskuntarakenteen liikenneinfran rakentamisessa. Voi tietysti sinänsä olla, että EU:ssa halutaan vahva dokumentaatio rahojen käytöstä ihan hankekohtaisesti, etteivät rahat valu korruptioon. Siksi siis Iisalmi ei voisi saada suoraan budjettiinsa jotain EU:n rakennetukea (jos sellaisia pitää olla). Tässä voi sitten taas miettiä, millaisen arvoyhteisön jäseniä olemme.

 

Toki on hyvä, että Iisalmeenkin tällaista rahaa on haettu, jos sitä jaossa on. Kyllä kaikki Kreikat sun muutkin varmasti hakevat näistä rahoista varat ties millaisiin hankkeisiin. Mutta se ei mitenkään oikeuta tällaista systeemiä.

 

Toisekseen minua ärsytti tällainen kasvojen kohottaminen. EU:n pitäisi hoitaa isoja asioita. Nyt on tehty valuvikainen valuutta, unionissa ei ole talouskasvua, sosiaalitukien ja vapaan liikkuvuuden yhteensovittaminen yskii ja mukaan on otettu melkoisia oikeusvaltion takapajuloita. Kun isot asiat retajavat, niin pestään kasvoja rakentelemalla isolla mainoksella siltarumpuja. Roomalainen perinne elää EU:ssa vahvana. Siis oletus siitä, että kansa on tosi tyhmää. Kun sota barbaarien kanssa menee vähän huonosti, niin järjestetään Colosseumilla näytös, jossa lahdataan poikkeuksellisen paljon orjia ja tiikereitä. Eikä EU tietenkään mitään rahoita. Veronmaksaja rahoittaa. Tulovirta näidenkin hankerahojen osalta on toiminut niin, että veroja ja tulleja on tilitetty EU:hun, jossa osa rahoista on käytetty byrokratiaan ja korruptioon ja jäljelle jääneistä osa sitten tilitetään takaisin liikennehankkeisiin. Mutta EU ilmeisesti tietää paljon paikallisia paremmin, milloin jossain kannattaa korvata risteys liikenneympyrällä.

 

Mitäköhän Suomessa muuten ajateltaisiin, jos Tielaitos laittaisi jokaiseen liikenneinvestointiin jonkin kyltin, että tämänkin sillan mahdollistivat Tielaitoksen budjettivarat? Aika moni pohjoissavolainen liikennehanke on myös rahoitettu osittain Suomen sisäisillä tulonsiirroilla. Pitäisikö niidenkin rahoittajien vaatia kylttejä kaikkialle. Joku ohituskaista Iisalmen tiellä voitaisiin kyltittää viestillä: ”Hervannan avulla ohitse”. Tienpätkän viime aikojen suurinvestointi Kallansillat, voitaisiin varustaa isolla kyltillä: Helsinki – Sillanrakentaja. Kyllä ne vähintään yhtä perusteltuja kylttejä olisivat kuin nämä EU:n kyltit.

 

EU-vaaleissa kysellään EU:n tulevaa suuntaa. Minä ainakin haluaisin Unionin, jolla ei olisi mitään tekemistä liikenneympyröiden kanssa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pentti Järvi

Pääasia noitten ympyröitten kanssa on silti, etteivät autoilijat jää niihin kuten kuulema Englannissa tapahtuu.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Miten olisi kyltti "Rakennettu Helsingin tuella (iisamelaisilta kerätyillä veroilla)", tai "Rakennettu EU:n tuella (Helsingistä Brysseliin lähetetyillä, iisalmelaisilta kerätyillä veroilla)"? :-)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> EU-vaaleissa kysellä EU:n tulevaa suuntaa. Minä ainakin haluaisin Unionin, jolla ei olisi mitään tekemistä liikenneympyröiden kanssa.

Samoin. Valitettavasti kokoomuksessa ei taida olla paljon vaihtoehtoja. Vaikutapa vähän sisäisesti.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Älä nyt kokkareena polta päreitäsi. Tuo kokoomuksen mieleinen ilmoitus on juuri sitä mitä Katainen ja muut ovat ajamassa.

Kokkare Katainen kerää plussat vaikka mistä ja eritoten tästä. Hänhän on kotoisin Siilinjärveltä eikä ilman Kataista olisi Iisalmen kiertoliittymää tehty ollenkaan.

Toimituksen poiminnat