Kalle Isotalo

Häpeällinen lapsivähennys

Kehysriihen lapsilisäleikkauksen jälkeen esiin nousseen rohkeuden puutteen vuoksi hallitus on säätämässä uuden lapsivähennyksen. Uudistus on monessa suhteessa häpeällinen Stubbin hallitukselle. Poliittisista syistä hallitus tietoisesti rikkoo kaikkia hyvän hallituspolitiikan sääntöjä.

Lapsilisän leikkauksen on tarkoitus olla pysyvä. Sen sijaan lapsivähennys säädetään 3 vuoden määräajaksi. Jos lapsivähennyksen taustalla on aito epäkohta, se ei katoa kolmen vuoden päästä. Tällaista menettelyä käytetään pikkupolitikoinnissa, jossa tyhmäksi tiedetty laki halutaan poliittisista syistä säätää ja toivotaan, että asia unohtuu määräajan päättymiseen mennessä.

Hallituksen esityksissä normaalisti pitäisi vertailla erilaisia vaihtoehtoa ratkaista ongelma ja selittää, miksi kokonaisuutena valittu ratkaisu olisi paras. Lapsivähennyksen osalta esimerkiksi vertailua pienempään lapsilisän leikkaukseen ei silti tehdä. Ei liioin kerrota, että verotuksen aiemmista lapsivähennyksistä luopumisen taustalla oli niiden hallinnollisesti raskaus ja sekä Kelan että verotuksen kautta tapahtuva päällekkäinen saman asian hoitaminen. Aiemmin siis oli pyritty tehokkaaseen ja yksinkertaiseen hallintoon, josta nyt aiotaan luopua.

Määräaikaista lapsivähennystä varten jo hallituksen esityksessä todetaan tarvittavan ainakin 2,5 miljoonan tietokoneinvestoinnit, jotka määräajan päätyttyä ovat aivan turhia. Siis vuoden lapsivähennyksistä noin 3,5 % tai 25000 lapsen perusteella myönnettävä lapsivähennys. Ja julkishallinnon tietokoneostot tunnetusti menevät aina putkeen ja pysyvät budjeteissa, varsinkin jos taustalla on poliittisia syitä arvioida kulut pieniksi.

Vaikka tuen ulkopuolelle piti jättää isotuloiset, lapsivähennys myönnetään täysimääräisesti ihmisille, jotka nostavat nettovarallisuuden puitteissa esimerkiksi 100000,00 euron osingot listaamattomista yhtiöistä. Lapsivähennys on taas pieni korsi kekoon, kun kannustetaan kierrättämään ja lipastoimaan työtuloa osakeyhtiön kautta.

Toisin kuin lapsilisää, lapsivähennystä annetaan myös kaikista Suomessa yleisesti verovelvollisina työskentelevien ulkomaalaisten lapsista kotimaissaan. On tietysti oma kysymyksensä, haluaako hallitus tietoisesti kompensoida suomalaisiin lapsiperheisiin kohdistuvaa leikkausta ulkomaalaisille työntekijöille annetulla verohelpotuksella. Itse vähennyksen määrää suurempi ongelma on hallinnollinen taakka. Ulkomaalaisille työntekijöille vähennys täytyy myöntää kotimaasta saatujen selvitysten pohjalta verokortin laskennan yhteydessä. Suomessa tietysti on tuhansia työntekijöitä, joilla on taustaa Venäjän, Ukrainan, Irakin, Somalian, Syyrian ja Thaimaan kaltaisista maista, joissa viranomaismenettelyt eivät ole ihan Ruotsin tasolla ja moni kirvesmies tai marjanpoimija ei osaa edes auttavaa englantia. Jatkossa verokorttien laskennassa nyt sitten selvitellään kirjavia todistuksia ja lasketaan verokortteja uusiksi, kun joku täti lähettää tarvittavat paperit Donetskin kansantasavallan leimoilla varustettuina. 

Lisäksi tulee iso liuta erilaisia uusittavia lomakkeita laadittaviksi ja ohjeita kirjoitettavaksi, verovelvolliset kyselevät erotilanteiden vaikutuksia tai progressioliukuman yksityiskohtia. Myös monta muuta hallinnollista kiemuraa tulee järjesteltäväksi. Hallinnollinen taakka voidaan aavistaa melkoiseksi, vaikka yleensä on toivottu verotuksen yksinkertaistamista eikä monimutkaistamista.

Myös valtionvarainministeri Rinne on myöntänyt, että voisi olla järkevämpää lapsivähennyksen sijaan leikata lapsilisää vähemmän, jos ei olisi budjettikehyksiä. Hallituksen ohjelman mukaan verotukia ei pitänyt käyttää kehysten kiertämiseen.  Tältä osin ollaan siis siirrytty avoimesti Kreikan tielle: Säädetään huonoksi tiedettyjä lakeja, koska tällä menettelyllä voimme kiertää sääntöjä, joita olemme itsellemme luoneet ja joita noudattamalla pyrimme osoittamaan Suomen taloudenpidon vastuullisuutta. Fantastista, suorastaan yhteisten eurooppalaisten arvojen mukaista.

Pääministeri Stubb tarjosi oppositiolle kättä turhan sääntelyn purkamisesta. Ilmeisesti nyt sitten uuden turhan sääntelyn tieltä. Oppositio varmaan taas on populistinen eikä vastuullinen hallituksen tavoin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat