Kalle Isotalo

Aiotaanko yritysverotuksen asiantuntijatyöryhmää kuunnella?

Petteri Orpo on nimittänyt asiantuntijatyöryhmän pohtimaan yritys- ja pääomaverotuksen uudistamista. Jäseninä on valtiovarainministeriön virkamiesten ohella dosentti (ja entinen keskuskauppakamarin vtj) PK. Mattila, professorit Niskakangas ja Ossa sekä entinen Korkeimman hallinto-oikeuden tuomari Viherkenttä.  Jäsenet ovat kokeneita, analyyttisiä ja ennen muuta riippumattomia. Työryhmän on tarkoitus konsultoida työssä VATT:ia ja ETLA:aa. On kaikki syyt uskoa, että esitys tulee olemaan perusteltu ja analyyttinen. Todennäköisesti esitys tulee käytännössä korostamaan ennustettavuutta, neutraalisuutta, yksinkertaisuutta, laajaa veropohjaa ja veronkevennysvaran kohdentamista matalampiin prosentteihin. Jos näin on, suosituksiin on helppo yhtyä.

Suurempi huoli onkin se, onko hallituksella vähäisintäkään aikomusta kuunnella suosituksia. Hallitus nimittäin on juuri päättänyt ottaa käyttöön yrittäjävähennyksen. Sitä lausunnoissaan vastustivat melko ankarin sanakääntein sekä Mattila että Niskakangas. Viherkenttä luonnehti ideaa Verotus-lehden numerossa 2015/4 seuraavasti: ”Veroteoreettisten perusteiden esittäminen tällaiselle vähennykselle vaatii luovaa mielikuvitusta”. Ossa ei asiasta lausunut. Myös VATT ja ETLA kritisoivat muutosta. Hallitus siis nimittää työryhmän ja sille neuvoa antavat taloustieteelliset tutkimuslaitokset, joiden mielipiteitä se ei vähäisissäkään määrin arvosta. Sangen erikoista.

Kyyniseen mieleen tietysti tulee, että ehkä hallitus ei pidäkään työryhmän jäseniä tyhminä. Varsinkin, kun otetaan huomioon myös keskuskauppakamarin, professori Penttilän, Pellervon, Kuntaliiton, STTK:n ja SAK:n lausunnot sekä verohallinnon selvitys hallinnollisista hankaluuksista ja kustannuksista. Ehkä apulaisprofessori Viitalan lausuntoa mukaillen oli tullut päätetyksi asioita ennen vaikutusten selvittämistä ja vähän ehkä kaduttaa nyt, ettei selvitetty asioita ensin ja päätetty vasta sen jälkeen. Jos näin on, niin Antti Rinteen puheita hallituksen kaverikapitalismista voi tukea aika laajalla asiantuntijalausuntojen sarjalla.

Kun joku vielä menee ja kertoo Antero Vartialle, että yrittäjävähennyksen suurin voittajaryhmä ovat apteekkarit, niin mahtaa olla mielenkiintoinen syksy edessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Eero Mattila

Voisiko näiden "asiantuntijoiden" sijaan kysyä asioita yrittäjiltä?
- Asiantuntijoita kuuntelemalla ollaan päästy jo aika syvälle...

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ihan sama keneltä kysyy, kun päätökset tehdään ihan muilla perusteilla...

Toimituksen poiminnat