Kalle Isotalo

Populismi ja vastuunkanto Kataisen silmin

Eilisessä puoluevaltuuston kokouksessa Jyrki Katainen pyrki tekemään eroa edustamansa vastuunkantamisen ja perussuomalaisten edustaman vastuuta kantamattoman populismin välille. Toki hän tietysti mainitsi olevansa valmis hallitusyhteistyöhön tämän vastuunkantoon kykenemättömän populistipuolueen kanssa.

 

Perussuomalaisissa saattaa olla piirteitä, joiden vuoksi heitä voi oikeutetusti kutsua populisteiksi. Silti kyllä tulee mieleen vanha sanonta: ”pata kattilaa soimaa”. Kataisen ydinviesti oli, että taloudellisesti vaikeina aikoina vaaditaan vastuullisia päättäjiä, eikä tyhjiä puhuvia populisteja. 

 

Katainen itse rakensi nykyistä asemaansa lupaamalla hoitajille ja muille naisvaltaisille aloille palkankorotuksia. Vaalien jälkeen hän kiisti suoranaisesti luvanneensa palkankorotuksia tietyille ryhmille, ainakaan sairaanhoitajille erityisesti. Kun TEHY:n lakko päättyi, pisteitä oltiin kuitenkin keräämässä laajasti. Kun muiden naisvaltaisten alojen sopimus päättyi, mutta TEHY:n 4-vuotinen jatkui, Katainen totesi, että se oli kertaluontoinen tuki, eikä enää koske muita naisvaltaisia aloja loppuvaalikauden osalta. Nyt asiasta ei enää haluta puhua mitään ainakaan tulevien tekojen osalta, korkeintaan pyritään kehumaan vanhoja tekoja. Ilmeisesti perusteettomasti jälkeenjääneet palkkaerot(sikäli kuin niitä alkujaan olikaan) on nyt sitten hoidettu vastuullisesti kerralla kuntoon.

 

Tosiasiassahan kyse oli siitä, että kokoomus oli gallupeissa jäljessä ja Katainen haki lisätukea löysillä vaalilupauksilla, joita ei uskottu jouduttavan pitämään. Kun sitten tulikin yllättävän suuri vaalivoitto, piti yrittää jotenkin säilyttää kasvot. Tämä on siis vastuunkantoa, johon persut eivät kykene.

 

Muutoin hallitus on lähinnä pyrkinyt väistämään vaikeita päätöksiä tai ainakin perääntynyt niistä vaikeuksien tullessa eteen. Se on jättänyt uudistamatta eläkejärjestelmän, verotusjärjestelmän, Ylen rahoituksen, kuntakentän, kouluverkon ja sosiaaliturvajärjestelmän. Verotuksessa kierrettiin julistamassa verotuksen kokonaisuudistuksen tekemisaikomusta. Eläkejärjestelmien uudistamisessa oli vaikka minkälaista kokoonpanoa, muttei saatu mitään aikaiseksi. Sosiaaliturvassa oli sata-komitea, jonka tulokset jäivät laihoiksi. Tällaiseen vastuunkantoon persut eivät ilmeisesti kykene.

 

Nythän julistetaan, että asioita kyllä aiotaan seuraavalla vaalikaudella muuttaa, kunhan ensin saadaan kansalta mandaatti siihen. Ilmeisesti 4 vuotta sitten ei saatu mandaattia paljon mihinkään. Liekö nyt niin, että persuiltakaan ei edellytetä ekalla hallituskaudella vaikeita päätöksiä.

 

Muualta persuja arvostellaan siitä, että heiltä puuttuu yksilöidyt ehdotukset vaikkapa verotuksen, eläkejärjestelmän ja sosiaaliturvan uudistamiseksi. Soini on ainoastaan sanonut, että seuraavalla vaalikaudella on vaikeita ratkaistavia taloudellisia ongelmia. Voidaan tarvita leikkauksia, tulee pyrkiä aikaansaamaan talouskasvua ja veronkorotukset ja menoleikkaukset pitää kohdentaa oikeudenmukaisesti. Tällaiseen yleisluontoiseen populismiin Katainen ei tunnetusti ole sortunut, vaan on antanut paljon yksilöidympää poliittista sisältöä. Lisäksi hän ei ainoastaan ole puhunut, vaan on hallituksessa toimiessaan rohkeasti myös toiminut näiden linjausten mukaisesti. Vai olikos se niin?

 

Pakkoruotsista, kehitysapumäärärahoista tai sukupuolineutraalista avioliittolaista Persut ovat antaneet selkeää linjaa ja Katainen itsekin on todennut, ettei kokoomuksessa ole eikä tule olemaan näiden osalta yhtenäistä linjaa. Populismia on siis ilmeisesti se, että puolueessa on laajempi yksimielisyys jostain asiasta.

 

Sitten on vielä se maahanmuutto. Asia, jossa kaikki suuret puolueet ovat sisäisesti hajallaan. Persujen ansioista maahanmuuton ongelmat ovat valtavirtaistuneen, eivätkä enää kaikki poliitikot pelkää puhua niistä ja tyydy Stubbin tasoiseen retoriikkaan. Poliittinen järjestelmä on joutunut ajoissa keskustelemaan kansalaisten ongelmaksi kokemista kysymyksistä. Pyrkimyksenä on välttää esimerkiksi Saksan ongelmat. Merkelhän totesi Saksan stubbilaisen maahanmuuttopolitiikan epäonnistuneen. Jotenkin minusta tuntuu, ettei Katainen möreällä äänellään julista Merkeliä EU-kokouksissa vastuunkantokyvyttömäksi populistiksi.

 

Kyllä se taitaa olla niin, että kun katsoo maailmaa Kataisen silmin, näkee itsensä vastuullisena poliitikkona, joka puhuu pehmoisia saadakseen valtaa, jota aikoo kyllä vastuullisesti käyttää. Lisäksi näkee aina vakuuttavat perustelut sille, miksei kuitenkaan hallitusvastuussa nyt pysty arvoihinsa perustuen tekemään vastuullisia ratkaisuja, vaan joutuu siirtämään ne seuraavalle hallitukselle. Kun sitten on siirtänyt ne päätökset seuraavalle vaalikaudelle, niin pitää olla seuraavassa hallituksessa, jolloin jokainen vastuullinen poliitikko välttää yksityiskohtia ja puhuu mielellään perhosista ja ajaa ympäristökampanjoita, joissa korostetaan asioita, joihin ei väitetäkään olevan mitään lainsäädännön muuttamisen tai budjettimäärärahojen kautta tapahtuvaa keinoa. Jokainen joka tämän vastuunkannon kyseenalaistaa tai kannatuksellaan vaarantaa, on luonnollisesti Kataisen silmissä populisti, joka ei pysty oikeaan vastuunkantoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

hulda (nimimerkki)

Väitteeseesi Kataisen lupaamista palkankorotuksista sairaanhoitajille oli viimeksi eilen Tuula Höltän vastaus, löytyy seuraavalta sivulta:

Jos joku ei satu muistamaan, niin tässä muistin virkistämiseksi:
”Julkisuudessa on pyörinyt poliittisena pelikorttina kokoomuksen vaalien alla antama lupaus hoitajille. Tämä ”Kataisen lupaus” löytyy tai on löytymättä tiettävästi vain yhdestä painetusta lähteestä. Tämä lähde on maaliskuisten eduskuntavaalien alla ilmestynyt Iltalehti (12.2.2007).

Iltalehti teki tuolloin puolueille kyselyn, jossa kysyttiin pitääkö sairaanhoitajien peruspalkkaa nostaa vähintään 500 euroa. Kyllä-vastauksen antoivat nykyisistä hallituspuolueista kokoomus, vihreät ja rkp. Oppositiosta saman ainakin 500 euron korotuksen lupasivat sdp, vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.

Päähallituspuolue keskusta vastasi ”ei selkeää kantaa”.
- -
Myös Yleisradio on yrittänyt selvittää sitä, mitä kokoomus ja sen puheenjohtaja Jyrki Katainen lupasi puhuessaan tasa-arvotuposta. Eilen ulkona olleen nettijutun perusteella mitään täsmällistä ei löytynyt.

Katainen selvitti Ylen mukaan vaalitentissä 9.3.2007: ”…me olemme sanoneet, että emme kuvittele, että kerralla tätä palkkaeroa ajetaan umpeen, koska se olisi tietysti vastuutonta luvata näin, mut me haluamme osoittaa selvästi suuntaa, et korotetuilla valtionosuuksilla keskimääräistä suuremmat palkankorotukset, kokoomus on siihen valmis.””

http://vuorinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/49883-pop...

Ilkka Luoma

Kantoiko Katainen äkkinäisenä valtiovarainministerinä vastuuta jouluna 2007 - jolloin syntyi maallemme päätöksien pohjat, joiden hintaa ei vielä kukaan tiedä!
---

Kantoiko Katainen vastuuta, kun jouluna 2007 tyynnytteli Suomen kansaa jenkkien sub-primekriisistä - sanoen, että se menee Suomen ohi. Miksi tuo onneton sammakko päästettiin, jää hämärän varjoon. Katainen ei ole koskaan millään lailla perustellut selostettaan. Samaan aikana - samaisena jouluna - Suomen Pankki varoitti harvinaisen selkokielisesti juuri samasta ongelmasta, kysymys kuuluu:

Miksi Katainen jätti SP:n selvän varoituksen huomioimatta?

Suurin ongelma on siinä, että Katainen teki luotsaavat virhepäätöksensä mm. veronalennuksista juuri tuon vakuuttelemansa luulon pohjalta, joka osoittautui rujon vääräksi, jo keväällä 2008, mutta rankka virhe oli jo tapahtunut. Kantaako Katainen koskaan vastuuta tästä onnettomasta uutissammakostaan?

Ilkka Luoma

Käyttäjän mattimuukkonen kuva
Matti Muukkonen

Hei Kalle!

Nyt pitää kuitenkin muistaa sellainen seikka, että Tehy-sopimus on yksi Suomen ay-historian parhaista sopimuksista nimenomaan julkishallinnon puolelta. Se ja nyt seuraavalla kierroksella laadittu KVTES ja OVTES noudattavat yhdeltä keskeiseltä osin nimenomaan Tehy-sopimuksessa hahmoteltua linjaa. Kun oikeasti niillä palkankorotuksilla ei ole juuri kovin hirveää merkitystä, koska palkat nousevat joka tapauksessa ja mikäli palkat nousevat inflaatiota enemmän, tarkoittaa se vain ostovoiman lisäystä, joka taas noilla matalapalkka-aloilla sataa suoraan kansantalouden, so. yrittäjien laariin kiihtyvänä kaupankäyntinä.

Kuitenkin koko tulevaisuutemme kannalta tärkein sopimusinnovaatio Tehy-sopimuksessa oli sopimuksen joidenkin erien sitominen tuottavuuden kasvuun, joka nyt siis KVTES ja OVTES kierroksella tuli valtalinjaksi myös muille. Kun henkilöstön määrän kasvu rajoitettiin tiettyyn määrään, tarkoittaa se tuottavuuden kasvua ja tosiasiassa kokonaispalkkasummaa saadaan jarrutettua. Tätä kuvasin oman blogini puolella.

Tuottavuuden kasvuun liittyy myös koulutettujen naisvaltaisten alojen perusongelma siitä, että kuntatyön palkkakehitys on jäänyt selvästi jälkeen valtion ja yksityisen sektorin kehityksestä. Tämä tarkoittaa markkinataloudessa sitä, että tuottavin työvoima kanavoituu jonnekin muualle. Näin ollen kuntatyön palkkatason kasvattaminen on ainoa keino, jolla tärkeämpää eli palkkasummaa voidaan tuottavuuden avulla hallita. En siis sanoisi Kataisen toimintaa missään nimessä populistiseksi, vaan vastuulliseksi tavaksi pyrkiä vaikuttamaan julkisen sektorin tuottavuusongelmaan.

juri g.

Julkisen sektorin palkat on jäädytettävä välittömästi. Itse asiassa on leikattava 15 % sekä palkkoja että väkimäärää. Ylipitkiä vuosilomia on leikattava ja palkanmaksu turhilta "sairaus"lomilta kokonaan pois.

Britannian konservatiivien tie olkoon meidänkin tie! Velkaantuminen on katkaistava ennen kuin kiinalaiset tekevät sen puolestamme.

Käyttäjän mattimuukkonen kuva
Matti Muukkonen

Ei se ole ratkaisu jos meillä on hallinnossamme tuottavuusongelma. Meidän pitäisi puuttua nimenomaan tähän ongelmaan, eikä sen seurauksiin. Tosiasia on se, että julkishallinnon tuottavuus laskee kuin lehmän häntä ja siksi joudutaan palkkaamaan koko ajan lisää väkeä. En missään nimessä sano, että kunnissa olisi huonoja työntekijöitä, mutta kyllä nimenomaan yksityisellä sektorilla ja valtion puolella, jossa palkat ovat korkeammat, on tuottavuuskasvu ihan eri tasolla kuin kunnissa. Tai siis kunnissahan ei edes ole kasvua, vaan laskua. Tuottavuuden kasvun kautta pystytään pienentämään kokonaispalkkasummaa, eikä henkilöstöä tarvita niin paljon, varsinkaan kun sitä ei kohta ole liiaksi enää tarjolla eläköitymisten myötä. Tarvitaan uusia toimintatapoja ja uusia teknologioita, joiden avulla prosessit saadaan tehokkaammiksi. Palkkojen jäädyttäminen ei tässä auta, vaan nimenomaan kannustaminen tuottavammaksi.

Henry Bjorklid

"Britannian konservatiivien tie olkoon meidänkin tie! "

Jessus sentään!
Tämä tie vei Britannian selvitystilan rajoille.

Henry

Harri Tirronen

Huomattavien palkankorotusten lupaaminen yhdelle ammattikunnalle on pahimman laatuista populismia. Eivätkö muut sitten olisi sitä ansainneet? Tämä jos mikä osoittaa täydellisen pinnallista hälläväliä asennetta. Pääasia, että itse pääsee valtaan, oikeudenmukaisuudesta ei niin väliä.

juri g.

Hallituksen päättämättömyys ja hallituspuolueiden+SDP:n kantaaottamattomuus mihinkään ovat pahinta politiikkaa. Katainen ei puhu koskaan asiasta vaan arvostelee niin Rajamäkeä kuin perussuomalaisiakin ilman asiallisia perusteita.

Bilderbergin juoksupoika, jolta mopo on karkaamassa käsistä. Vaaliehin on enää puolivuotta eikä vaikuta pääministeriainekselta, eivät tosin Jutta eikä Marikaan.

Pertti Väänänen

Kokoomuksesta on tullut myrkynvihertävä yleispuolue, jonka perälauta vuotaa. Jyrki Kataisen pääministerin paikan saattavat pelastaa ehkä Vihreistä tulevat äänestäjät. Muuten virta vie Persujen suuntaan.

Käyttäjän kalleisotalo kuva
Kalle Isotalo

Tuija: Populisteilla on taipumus pyrkiä luomaan mielikuva ongelmasta, jonka aikoo ratkaista ja sitten jälkikäteen kiistää luvanneensa mitään vedoten viestin muotoiluun. Kyllä Katainen pyrki luomaan tasa-arvotupoineen kuvaa puolueesta, joka lähtee aktiivisesti asian hoitamaan. Ja jos se kerran ei ollut populistinen vaalitemppu, vaan alku pitkäjänteiselle ylivaalikautiselle politiikalle, niin eikö sitä nyt pitäisi jatkaa?

Matti: Eikös sen lopullisen sopimuksen tehnyt kunnallinen työmarkkinalaitos, Tehy ja neuvottelulautakunta? Katainen prosessin aikana korosti, ettei hän osallistu muutoin kuin sillä yleisellä kohdennetulla valtionavulla. Sopimuksen rakennetta, jos se hyvä on, ei voi Kataisen ansioksi sanoa.

Kunnissa on varmasti tuottavuusongelmia, mutta kyllä palkankorotustaso vaikuttaa siihen inflaatioon ja suomalaisen tuotannon kilpailukykyyn. Tuo palkkauksen jälkeenjääneisyys on mystinen juttu kaiken kaikkiaan. Koska ja missä on vallinnut se oikea eri ammattien välinen palkkataso, joka pitäisi säilyttää. Kuntasektorilla toki on se ongelma, etteivät palkat jousta alueellisesti samoin kuin yksityisen sektorin palkat (ja valtionkin).

Käyttäjän mattimuukkonen kuva
Matti Muukkonen

Kunnalliset työmarkkinaneuvottelut ovat monen tekijän summa erityisesti siitä syystä, ettei kunnilla ole osoittaa ikään kuin niitä yhtiön tulovirtaan liittyviä kehityskulkuja, koska viime kädessä kuntien tulorahoitus on näennäisesti kuntien itsensä säädeltävissä veroprosentilla. Tämä tarkoittaa jopa sitä, että veroprosenttia säätämällä myös rahoituslaskelma saadaan tasapainoon. Tämän veroperustaisen tulovirran vuoksi neuvottelut ovat sillä tavoin epärationaalisia.

Tehy-kierroksella havaittiin hoitohenkilökunnan palkkojen jälkeen jääneisyys, joka johti työmotivaation ja siten työntuottavuuden heikkenemiseen. Alipalkkauksen myötä kuntien kilpailukyky suhteessa muihin sektoreihin heikkeni ja kiinnostavuus tulla työskentelemään kuntien palvelukseen väheni. Tämä tarkoitti sitä, että kunnista muodostui hyvin helposti ikään kuin viimeinen paikka, johon henkilöstö hakeutui. Tällä taas on ollut entisestään negatiivisemmat vaikutukset tuottavuuteen. Nyt tehdyillä ratkaisuilla tähän pystyttiin vaikuttamaan.

Itse olen sitä mieltä, että edelleenkin kuntatyön puolella on olemassa melkoinen gäppi, joka estää tuottavuuden kasvattamisen. Voitaisiin siis edelleen tarvita jonkinlainen palkkaohjelma, johon on luonnollisesti yhdistetty tuottavuusohjelma, jonka tavoitteena on nimenomaan kokonaispalkkasumman pienentäminen.

Suuri ongelma kuntasektorilla on nimenomaan tiedon puute siitä miten tuottavuus kussakin kunnassa kehittyy. Kuntien peruslaskentatoimeen pitäisikin kehittää näkyvät laskentamallit tuottavuudesta, jotta tätä oikeasti keskeistä kysymystä pystytään analysoimaan. Jo aiemmin on käynyt selvästi ilmi, etteivät kuntien tilinpäätökset oikeastaan kerro hirveästi siitä miten kunnalla menee, koska monissa kunnissa ylijäämistä suuri osa on näennäistä ja jo kertaalleen kiinnitettyä. Myöskään laiminlyödyt varautumiset tuleviin investointeihin esim. kuntainfran osalta eivät näy tilinpäätöksissä. Samat ongelmat koskevat kuntakohtaisia kansantaloustietoja. Päätöksiä siis tehdään kunnissa todella vajanaisilla tiedoilla.

Jouko Koskinen

Onhan kunnissa se hyvä puoli että voidaan palkata työttömät sukulaiset valmistlelemaan kuntaliitosta.
Verotuskin haukkaa vähemmän kun perheenpään progressio jää alemmas.

Reijo Tossavainen

Isotalo on melko tervejärkisen tuntuinen mies. Olisi hyvä, jos nuorissa kokoomuslaisissa heitä olisi enemmän.

Lauri Korhonen

Onhan teitä. Ja teillä Kaitainen pyyhkii pöytää, noin kuvainnollisesti. Vai mitä sanot esimerkiksi tästä?

http://www.facebook.com/note.php?note_id=338999986...

;)

juri g.

Minä luulen että kokoomuksen nuoret miehet pyyhkivät Kataisella ja Stubbilla pöytää viimeistään 2014 puoluekokouksessa. Myös se punavihreä feministiklikki saisi siirtyä omiensa pariin.

Toivotan pojille menestystä!

Käyttäjän anttikokko kuva
Antti Kökkö

"Pakkoruotsista, kehitysapumäärärahoista tai sukupuolineutraalista avioliittolaista Persut ovat antaneet selkeää linjaa ja Katainen itsekin on todennut, ettei kokoomuksessa ole eikä tule olemaan näiden osalta yhtenäistä linjaa. Populismia on siis ilmeisesti se, että puolueessa on laajempi yksimielisyys jostain asiasta."

Tämä voi olla yksi näkemys. Tosin se on aikamoista rehellisyyttä Kataiselta sanoa että joissain asioissa ollaan erimieltä ja äänestäjä tietää tämän. Perussuomalaiset eivät sitä sano, vaikka niin tapahtuukin.

Soini parjasi ydinvoimaäänestyksen aikana vasemmistoliittoa puolueena kuinka he ovat unohtaneet metalliduunarit kun äänestävät ydinvoimaa vastaan. Noh, itse ydinvoimaäänestyksessä sitten perussuomalaiset äänestivät selvästi ydinvoimaa vastaan. Just joo, kosiskellaan jotakin ryhmää ja oma porukka tekee aivan toisenlaisia päätöksiä, eikä Soini edes asiasta mitään kertonut vaikka varmasti tiesi asian laidan. Tämä jos mikä on populismia.

Pakkoruotsinkin suhteen perussuomalaisten "selkeä linja" on hieman hukassa. Asia selvisi kun kirjoittelin asiasta kesällä:
http://anttikokko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/36994-p...

Eli pitääkö kielten opsikelua vähentää vai ei?

Jouko Koskinen

Valtionhoitajapuolueen pitää tapella monella rintamalla. Demarit siinä asemassa ajoivat itsensä mottiin. Ainoa vapaa väylä vie taaksepäin - KONSERVATISMIIN. Valtiomonopolistinen hyvinvointiVALTIO kyllä voi hyvin mutta luvatut vapaus veljeys ja tasa-arvo toteutuvatkin paremmin markkinataloudessa.

Julkisten palvelujen puolustaminen setelimäärää kasvattamalla ei tainnutkaan olla ihan toimivaa. Yritetään perse edellä puuhun. Jaetaan kaikkea hyvää kaikille ja sitten muutaman vuoden kuluttua ihmetellään mistä rahat. EU-mallioppilaan yltiövihreä rooli Hassilaisittain ruokkii kyllä tikat, oravat ja kiinalaiset lampputehtailijat.
Säästyneellä sähköllä Tornion jaloterästehdas pyöriikin jopa muutamia sekunteja. ( 60 miljoonaa tapiota sähkön hinnannousun takia ).

Rahoituksen lisäksi palveluntuotajien monopoilasema on ongelma. Julkisisia valvoo tuottaja itse, tunnetuin tuloksin. Yksiytisten asiakkaat hyötyvät tässä kilpailuasetelmasta. Julkisten palvelujen puolustaminen setelimäärää kasvattaalla ei tainnutkaan olla ihan toimivaa.

Vasurivihreä retoriikka uhoaa kasvun rajoista, tuottaen eniten jälkeläisiä ja vaatien yhä parempia palveluita ilman savupiipuja, sähköä ja yrittäjyyttä.

Matias Härkönen

Vastuunkanto idea on aivan varmasti lähtöisin mainostoimistosta! Joku slogani täytyy katsos vaaleihin keksiä! Ei väliä onko se totta vai ei. Kuulostaa vaan niin kivalta kansan korvissa!

Henry Bjorklid

Varmaa on, että Katainen leimaa Kallen populistiksi!
Onko hän sitä? ;-)

Henry

Toimituksen poiminnat